Primele măsuri de f...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Primele măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020

Sărbătorile vin la fermieri cu vești bune.

Miercuri, 25 Martie 2015, în cadrul conferinței MADR, au fost prezentate primele măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020. Chiar dacă încă se așteaptă aprobarea oficială PNDR, putem afirma cu siguranță că aceste măsuri au fost îndelung așteptate de fermierii care își doresc finanțarea afacerii.

Ministrul a precizat că există deja acordul de principiu de la Comisia Europeană pentru lansarea acestor două măsuri, iar pentru celelalte “vom avea scrisoare de conformitate la jumătatea lunii aprilie”.

”Pentru măsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri există deja un acord de principiu cu cei de la CE, restul măsurilor urmând să fie prevăzute într-o scrisoare de conformitate la finalul lunii aprilie. Alocările pentru primele două măsuri sunt de 205,7 milioane euro, respectiv 111,2 milioane euro.”

Prin aceste programe se dorește creșterea productivității la nivel național și procesarea materilor prime produse în România. Sunt încurajate investițiile pentru irigații și înfințările de cooperative destinate producției de produse autohtone. Astfel, vor primi sprijin financiar,  grupurile de producători și fermele cu rase și soiuri autohtone.

În total, pe lângă cofinanțarea națională de 1,3 milioane de euro, PNDR 2014-2020 dispune de o sumă alocată din finanțări europene, în valoare de 8,128 miliarde de euro.  Astfel, în următorii șapte ani, sunt puse la dispoziția fermierilor, fonduri totale pentru investiții în agricultură însumând 9,5 miliarde de euro.

Din această sumă, pentru investițiile în ferme au fost alocate în total 1,2 miliarde de euro pentru următorii șapte ani.

“Măsura de azi are o sesiune deschisă până la sfârșitul lunii octombrie cu o alocare de 206 milioane de euro, care acoperă jumătate din anul 2014 și tot anul 2015. A doua măsură — instalarea tinerilor fermieri — are o alocare de 445 milioane de euro, mai mare față de cele 329 milioane de euro din perioada 2007—2013 când am avut contracte cu 13.446 de fermieri care au început activitatea agricolă în mediul rural”, a adăugat șeful MADR.

Pe lângă cele două măsuri prezentate mai sus, la conferința MADR, s-a propus și o măsură care vizează strategiile de dezvoltare locală.

Depunerea, Evaluarea și Selecția Proiectelor

Din punct de vedere procedural, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), anunță o simplificare a mecanismului prin care se pot solocita aceste fonduri.

“Lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente și soluții inovative care vor asigura o gestionare eficientă și transparentă a fondurilor europene și, totodată, va facilita accesul la finanțare. Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare și selecție a proiectelor și prin aplicarea de simplificări procedurale și mecanisme utile potențialilor beneficiari (depunere on-line, bază de date cu prețuri de referință, procedură de achiziții private on-line etc.)”, comunică AFIR.

Evaluarea proiectelor care se depun pe aceste măsuri, se va realiza cu ajutorul unui punctaj. Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru cele două măsuri este de 85 de puncte, iar pragul minim de 30 de puncte.

Fiecare potențial beneficiar își va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat. Astfel, dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte. În cazul în care se constată că solicitantul și-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte.

Emiterea de rapoarte de selecție lunare va ajuta la scurtarea timpului de analiză a proiectelor.

Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri.

Surse: adevarul.ro, mondonews.ro

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO