Participarea secreta...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Participarea secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea la reuniunea informală a miniştrilor pentru politica de coeziune din statele UE

România a fost reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea la reuniunea informală a miniştrilor pentru politica de coeziune din statele membre ale Uniunii Europene (UE) desfășurate la 6 noiembrie 2012, la Nicosia. Organizată de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, întâlnirea a avut ca temă ”Eficacitatea şi guvernanţa politicii de coeziune” în viitoarea perioadă de programare 2014-2020.

În intervenția sa, Răzvan Cotovelea, coordonator al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul MAEur, a reiterat poziția țării noastre de susținere a unui buget 2014-2020 consistent pentru politica de coeziune, având în vedere că aceasta reprezintă, într-o perioadă de rigoare bugetară, un instrument valoros pentru stimularea creşterii economice, a ocupării forței de muncă şi a competitivităţii, în conformitate cu prevederile strategiei Europa 2020.

”România este de acord cu propunerea Comisiei Europene de a elabora, într-un strâns parteneriat cu statele membre, un cadru strategic comun pentru fondurile de tip structural, care să stabilească un set integrat şi coerent de linii directoare pentru implementarea acestor instrumente ale bugetului comunitar”, a declarat secretarul de stat. Exprimându-se în favoarea unei mai mari concentrări tematice a intervenţiilor finanţate din politica de coeziune, el a pledat și pentru o anumită flexibilitate, menționând că ”este esenţial ca statele membre şi regiunile să aibă posibilitatea de a selecta priorităţi şi domenii de intervenţie în funcţie de condiţiile şi provocările socio-economice şi teritoriale specifice”.

De asemenea, România a susținut necesitatea asigurării unei coordonări efective a politicilor europene și a priorităților naționale, prin intermediul instrumentelor puse la dispoziție prin noile regulamente. În plus, în viitoarea perioadă de programare, implicarea autorităţilor locale, a consiliilor judeţene şi a actorilor regionali, trebuie să fie mult mai prezentă prin asigurarea resurselor financiare necesare pregătirii şi implementării proiectelor, în acord cu priorităţile planurilor de dezvoltare regionale şi a strategiilor sectoriale naţionale.
La reuniunea de la Nicosia au luat parte și reprezentanţi ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, precum și ai unor organizații europene ale orașelor, municipalităţilor şi regiunilor.
Concluziile acestei reuniuni informale au subliniat recunoașterea rolului politicii de coeziune în crearea de locuri de muncă şi generarea de creștere economică, angajamentul statelor membre de a spori valoarea adăugată a politicii de coeziune şi a calităţii investițiilor, precum şi necesitatea de a obține un acord asupra proiectelor de regulamente cât mai repede posibil astfel încât statele membre să se poată concentra asupra pregătirii perioadei de programare 2014-2020.

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO