Optimizarea utiliză...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Optimizarea utilizării fondurilor europene și accelerarea absorbției

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a făcut o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Corina Crețu, Comisarul European pentru Politică Regională, și a participat la întâlnirea anuală dintre Autoritățile de Management din România și serviciile Comisiei Europene.

Această vizită a avut ca și scop principal găsirea de soluții pentru optimizarea utilizării fondurilor europene și accelerarea absorbției acestora.

Am discutat astăzi despre soluțiile pentru optimizarea utilizării fondurilor europene și pentru accelerarea absorbției. În principal, optimizăm utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârșitul acestui an, iar prin această soluție degrevăm bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate după 31 decembrie 2015.

Proiectele vor fi împărțite în două etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Sumele cheltuite în a doua etapă a implementării acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014 – 2020. În același timp, pentru a accelera absorbția în acest an, ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate României pentru perioada de programare 2007 – 2013, identificăm proiecte finanţate din surse publice, care pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Subliniez că această soluție este permisă de regulamentele europene și a fost folosită și de alte state membre. Am aplicat deja această soluție la nivelul Programului Operațional Sectorial Transport și la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu, iar acum intenționăm să extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autorităților publice locale, care sunt în implementare și care respectă regulile și principiile europene. Pentru a cointeresa primarii să sprijine această soluție, propunerea mea este ca autoritățile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte importantă din suma rambursată de Comisia Europeană. Tot din perspectiva decontărilor retrospective, vrem să identificăm noi categorii de cheltuieli eligibile în scopul amendării programelor operaționale 2007 – 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare. Avem datoria de a găsi soluții pentru a atrage o sumă cât mai mare din fondurile alocate țării noastre. Nu în ultimul rând, vreau să subliniez că apreciez inițiativa doamnei Comisar Corina Crețu de a crea inițiativa Task Force, care va ajuta statele membre cu o rată de absorbție redusă să investească o parte cât mai mare din fondurile rămase din perioada 2007 – 2013 și să adopte măsuri strategice pentru exercițiul 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.’’

În cadrul reuniunilor s-a discutat și despre continuarea măsurilor de simplificare la nivel sistemic, respectiv despre întărirea sistemului de monitorizare a proiectelor cu risc de nefinalizare până la sfârșitul anului 2015.

 

Sursa: Fonduri-UE.ro

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO