Îndeplinirea condi...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante pe agenda reuniunii cu reprezentanţii Comisiei Europene

img_3101rBucurești, 23 noiembrie 2016 — În perioada 21-22 noiembrie a avut loc la Bucureşti reuniunea tehnică referitoare la stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante de către România. La întâlnirea organizată de Ministerul Fondurilor Europene au participat oficiali ai Comisiei Europene şi reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de îndeplinirea condiţionalităţilor referitoare la: achiziţii publice (G4.), cercetare şi inovare (1.1), sectorul deşeurilor (6.2), sectorul transport (rutier, feroviar, naval — 7.1, 7.2, 7.3), sănătate (9.3.), reforma administraţiei publice (11).

„Unul din obiectivele mele ca ministru se referă la ridicarea și închiderea condiționalităților ex-ante aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020. Reuniunea din aceste zile mă face încrezător că România poate îndeplini până la sfârşitul anului condiţiile de pregătire a legislației şi instituțiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene şi că vom evita suspendarea plăţilor aferente Programelor Operaționale care sunt vizate de respectivele condiţionalităţi. Apreciez efortul colegilor din administraţie şi sunt fericit să constat că, în doar câteva luni, am avansat incredibil de mult. Progresele devin ireversibile.” a declarat Dragoş Dinu, ministrul Fondurilor Europene.

„Aceasta este ultima reuniune tehnică dintr-o serie dedicată negocierilor privind condiționalitățile și imaginea de ansamblu este a unui efort extraordinar depus pentru fiecare categorie. Cred că suntem foarte aproape de momentul în care acest Guvern va primi confirmarea oficială pentru îndeplinirea a încă 10 sau 11 alte condiționalități, ceea ce este o surpriză foarte plăcută pentru noi, având vedere stadiul în care ne aflam în vară. Constat că există o colaborare intensă între ministere pentru îndeplinirea condiţionalităţilor, ceea ce este o dovadă că această abordare funcționează, pentru că a mobilizat instituţiile responsabile de fiecare domeniu în parte. Trebuie să avem o abordare de tip win-win, în care ceea ce România transmite Comisiei reprezintă ceea ce își dorește și are cu adevarat nevoie și nu ceva impus din afară.” a declarat la finalul reuniunii tehnice, Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al Comisiei Europene.

Au prezentat evoluţiile în îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante responsabili din Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătăţii, şi Ministerul Transporturilor. Din delegaţia Comisiei Europene au făcut parte oficiali ai DG Regio, DG Employment, DG Growth, DG Environment.

Mai multe informaţii despre condiţionalităţile ex-ante:

• Condiționalitățile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeană.
• România a negociat 36 de condiționalități, acceptate de Guvern în 2014. Până acum 20 de condiționalități au fost îndeplinite, pentru 11 se așteaptă confirmarea, iar alte 5 sunt în implementare.
• 21 de instituţii sunt responsabile de îndeplinirea condiţionalităţilor de către România. Ministerul Fondurilor Europene coordonează procesul de monitorizare a măsurilor şi este responsabil de dialogul cu Comisia Europeană pe tema condiţionalităţilor ex-ante.

sursa:http://www.fonduri-ue.ro

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO