Instrumente Financia...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Instrumente Financiare Pentru Finanțarea IMM-urilor în 2015

EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat luna aceasta cel mai important eveniment al anului în domeniul finanțării IMM: Conferința internațională dedicată programelor de finanțare pentru firme mici și mijlocii, disponibile din 2015.

În contextul în care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și bunăstarea socială, putem afirma că IMM-urile reprezintă motoarele economiei pentru inovare și competitivitate, creează locuri de muncă și contribuie, într-o manieră verticală în cadrul circuitului economic, la dezvoltarea unor noi piețe și tehnologii.

Având în vedere importanța economică și socială a IMM-urilor, Uniunea Europeană (UE) și statele membre au creat o serie de instrumente financiare și legislative care urmăresc să faciliteze dezvoltarea lor. În acest sens, IMM-urile au acces la oportunități de finanțare specifice și programe dedicate și beneficiază de asistență adaptată pentru activitățile lor.

”Instrumentele financiare pot fi ca un cocktail de vitamine pentru un organism slăbit”, declară europarlamentarul Corina Creţu, la Conferința internațională Oportunități de finanțare IMM organizată în 12 martie.

Tot Comisia Europeană sugerează guvernului României să folosească atât fondurile europene, cât și instrumente financiare pentru a crește accesul Întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare. IMM-urile generează în momentul de față, opt din zece locuri de muncă, ceea ce ne evidențiază importanța punerii accentului pe aceste întreprinderi ce prezintă un mare potenţial de creştere.

Un răspuns interesant de evidențiat privește instrumentele financiare de tip garanții ce se regăsesc în perioadele operaționale pe care România le pregătește în perioada 2014-2020.

”Ce dorim noi este să avem productivitate mărită și creștere a locurilor de muncă. Din punctul nostru de vedere, România a adoptat măsuri pentru a reduce poverile care stau în calea mediului de afaceri. În statisticile noastre, România este între țările cu mediul mai nefavorabil la adresa oamenilor de afaceri, mai ales în ceea ce privește insolvențele, permisele de construcție, electricitatea. Mai este o problemă în ceea ce privește cooperarea și comerțul de graniță cu statele vecine. Avem povești de succes, dar și o serie de blocaje la granițe, iar România face parte din acestea din urmă, mai ales la granița cu Ungaria, ceea ce e în detrimentul cetățenilor. În orice caz, modul în care se vor împărți atribuțiile – acestea sunt încă în dezbatere în PE, vom vedea în iunie. Fondul structural și de investiții: programul operațional regional care se negociază încă va avea cea mai mare alocare pentru IMM-uri (luna mai). Comisia pune un accent important pe „smart specialisation” – procesul de descoperire a noilor oportunități economice pentru regiuni. În cazul României, credem că această creștere economică s-a concentrat în regiunea capitalei, este vremea și pentru celelalte regiuni, de aceea vom saluta concentrarea de fonduri mai ales în afara capitalei, în special sprijinul pentru IMM-uri, în ecosisteme din afara capitalei. E îngrijoratoare discrepanța între București-Ilfov și alte regiuni. (…) Sigur, rămâne la latitudinea statelor membre cum să obțină rezultatele cele mai bune.” declară Corina Crețu. În acest sens, Preşedintele Juncker, are un obiectiv precis de a dubla folosirea instrumentelor financiare în următorii 7 ani. Fiecare euro poate fi folosit, dar şi investit – o dată, de mai multe ori, ne comunică Corina Crețu.

La rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că România are 4,4 miliarde de euro pentru IMM-uri. „Este foarte important cum multiplicăm această sumă, instrumentele financiare sunt importante. Eu sunt pentru folosirea instrumentelor financiare. Sunt soluţii care trebuie mai întâi discutate la nivel de guvern cum să le folosim. Să ne uităm şi la felul cum au folosit alte ţări instrumentele financiare, pentru a le aduce şi în România cu succes“, a spus el.

Mai mulți bani nerambursabili pentru IMM-uri în 2015

Ministrul IMM-urilor, Florin Jianu, confirmă creșterea bugetului pentru programele destinate IMM-urilor, în 2015.

Potrivit acestuia, au fost aprobate suplimentări pentru următoarele bugete:

– Bugetul alcătuit din fonduri externe nerambursabile al Ministerului Economiei s-a suplimentat de la 71 milioane în 2014 la 283 milioane pentru 2015.

– Programul Romano-Elvetian a primit un buget considerabil, suma alocată fiind de 75 milioane lei față de 15 milioane în 2014.

– Programele derulate prin Fondul Social European (FSE) au primit o alocare de 158 milioane față de 8 milioane în anul 2014.

– Schema de ajutor de minimis – Locuri subventionate pentru tineri, urmează să se aplice până la 31 martie 2015 în limita fondurilor alocate, iar numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de 1.000 intreprinderi. Bugetul total alocat pentru aceast instrument este de 40 milioane euro pentru 2014 și 2015.

Surse: EurActiv , Agerpres

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO