Codul de conduita pe...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Codul de conduita pentru evitarea situatiilor de incompatibilitate si conflict de interese

Guvernul a adoptat Codul de conduita pentru evitarea situatiilor de incompatibilitate si conflict de interese de catre personalul implicat în gestionarea programelor finantate din fonduri europene nerambursabile, a anuntat ministrul Afacerilor, Leonard Orban.
Codul clarifica modul în care se aplica principiile si regulile generale privind regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese prevazute în legislatia nationala si europeana în vigoare. El va fi inclus în Strategia Nationala anti-coruptie pe care o elaboreaza în prezent Ministerul Justitiei în consultare cu toti partenerii institutionali.
Prevederile Codul de conduita se aplica functionarilor publici, cu statut general si special, demnitarilor, precum si personalului contractual din autoritatile statului cu atributii în gestionarea/implementarea/coordonarea programelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

Elementul de noutate îl constituie instituirea obligativitatii pentru categoriile de personal mentionate de a completa o declaratie pe propria raspundere care sa confirme ca a luat cunostinta de situatiile de incompatibilitate si conflicte de interese reglementate de legislatia în vigoare. Se instituie, de asemenea, obligativitatea unui angajament de a nu presta activitati susceptibile sa genereze conflicte de interese sau incompatibilitati. În cazul nerespectarii obligatiilor legale, intervine raspunderea disciplinara, civila sau penala, în conditiile legii.
„Acest document constituie noul instrument cu caracter de preventie care va sta la baza activitatilor pe care le desfasoara personalul implicat în domeniu. Este un îndrumar, este un set de recomandari însotit de exemple practice de conduita susceptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilitati menit sa ajute atât personalul din sistem, cât si beneficiari”, a declarat ministrul Leonard Orban.
Desi nu se aduc reglementari noi în materia conflictului de interese si incompatibilitatilor, Codul de conduita va ajuta personalul cu atributii în gestionarea de fonduri europene sa înteleaga mai bine situatiile care pot genera incompatibilitati si conflicte de interese. Prevederile Codului de conduita nu îi vizeaza pe beneficiarii proiectelor cu finantare europeana, dar îi vor ajuta sa sesizeze eventuale situatii de acest gen la nivelul diferitelor structuri de autoritati de management sau organisme intermediare.

Preluare http://www.fonduri-ue.ro

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO