10 Pași Necesari Pe...

 • Despre noi

              De ce noi?

 • Legislatie

  Detalii despre programele de finantare si...

 • Blog

  Zona destinata utilizatorilor inregistrati.

 • Contact

  Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

10 Pași Necesari Pentru Obținerea Și Derularea Unei Finanțări Nerambursabile

Există multe prejudecăți legate de accesarea Fondurilor Europene și implicit această reticență se reflectă și asupra firmelor care oferă consultanță în acest domeniu.

Bineînțeles, birocrația este motivul pentru care mulți potențiali antreprenori renunță la accesarea de fonduri nerambursabile deși tocmai acele documente i-ar ajuta pe viitor să demonstreze nevoia de finanțare și viabilitatea ideii de business.
Este foarte important să analizăm dimensiunea proiectului, capacitatea operațională și financiară de susținere a investiției, care pentru majoritatea proiectelor poate ajunge la 30%-50% din valoare eligibilă.

Doar după această analiză poți continua să te gândești ce investiție dorești să faci, să-ți stabilești un obiectiv . În funcție de investiția vizată, un studiu de piață te poate ajuta să-ți pui un set de întrebări necesare delimitării tuturor etapelor ce vor alcătui planul tău de afaceri.

Pentru cei mai puțin experimentați în realizarea de proiecte pentru obținerea de fonduri europene, o firmă de consultanță poate face diferența de profesionalism în sensul întocmirii unui dosar pentru accesarea de fonduri europene sau guvernamentale.
Trebuie pus foarte mare accent pe perseverența și atenția la detalii, pentru simplul fapt că doar așa putem face diferența dintre un succes și un eșec.

Descoperă cei 10 pași necesari acesării de fonduri europene/guvernamentale:

1. Ideea de proiect, întocmirea studiului de piață și definirea unui obiectiv realizabil.

2. Stabilirea unui plan de acțiune prin identificarea activităților necesare pentru ca afacerea să funcționeze și a elementelor investiționale necesare (spre exemplu: spațiu, echipamente, instalații, formare personal etc.). Natura unui proiect este data de obiectivul acestuia, de achizițiile care se vor face și de necesitatea implementării.

Cu cât natura unui proiect este mai apropiată de obiectivele programului prin care va fi finanțat, cu atât acel proiect va avea șanse mai mari de aprobare.

3. Identificarea sursei de finanțare.

4. Completarea cererii de finanțare, a anexelor și transmiterea lor către Organismul Intermediar/Autoritatea de Management.

5. Verificarea conformității administrative a cererii de finanțare în concordanță cu procedurile interne ale fiecărei Autoritati de Management și verificarea eligibilității proiectului din punct de vedere al criteriilor specificate în Ghidurile Solicitantului, corespunzătoare măsurii de finanțare.
Este esențial ca toate criteriile să fie îndeplinite de beneficiar. Dacă un singur criteriu nu corespunde (spre exemplu, lipsa datoriilor către stat) atunci obligatoriu dosarul va fi respins. Această primă etapă presupune o cunoaștere în cel mai mic detaliu a ghidurilor de accesare a fondurilor europene.

6. Obținerea notificării de aprobare spre finanțare a proiectului. Se face evaluarea tehnică și financiară a proiectului.

7. Semnarea contractului de finanțare cu Autoritatea de Management (ministerele abilitate să gestioneze fondurile).

8. Implementarea proiectului (demararea propriu-zisă a investitiei: realizarea procedurii de achizitie, realizarea activităților specificate în proiect, depunerea cererii de rambursare și rapoartele de progres).

9. Primirea ajutorului financiar nerambursabil de la organismele de plăți ale Autorităților de Management.

10. Monitorizarea investiției.

Investițiile realizate pe segmetul de producție sunt în momentul de față cele mai de succes investiții, datorită caracterului concret și a impactului foarte mare asupra dezvoltării locale și regionale.
Totuși, secretul succesului, ar putea fi o idee bună, concretizată într-un plan de afaceri bine realizat, posibilitatea de cofinanțare a investiției și o echipă profesionistă care să se ocupe de implementarea proiectului.

 

Adauga un comentariu

Trebiue sa va autentificati pentru a posta comentarii.

SEO